We zitten nu in 2011 en ik wil even neer zetten van wat er in de afgelopen jaren zoal gebeurt is. Laat ik bij het begin beginnen.

In het jaar 2001 hebben Wander en Emy op de Filipijnen een familie huis gebouwd, samen met andere familieleden, in het dorp Natividad. Dat is dan de plaats waar Wander en Emy verblijven als ze weer op de Filipijnen zijn.

Familiehuis

In het jaar 2002 zijn ze begonnen met de bouw van een bamboe kerk. Deze werd gemaakt van bamboe en er kwam een grasdak op. Ook was er dat jaar een begin gemaakt met het opvangen van kinderen in de Daycare.

Bamboe kerkje

In het jaar 2004 – 2005 zijn ze begonnen met de bouw van een huis voor de voorganger, alwaar de voorganger die ze aangesteld hadden, zijn intrek kon nemen, samen met zijn vrouw en twee kinderen. Ook was er door de lokale overheid een wijkgebouw beschikbaar gesteld voor Daycare.

Voorgangershuis                                                                                                          Day-Care

In het jaar 2006 waren ze begonnen met het bouwen van een aanbouw tijdelijke kerk-onderkomen. Deze kwam vast aan het voorgangershuis. De constructie was zo gemaakt, dat ze het weer konden hergebruiken als dat nodig mocht zijn. Ook was er een start van ondersteuning voor schoolgaande kinderen.

In het jaar 2007 werd er een begin gemaakt met het bouwen van een wind en watermolen. Deze heeft een tank bovenop met een inhoud van 6000 liter water, wat uit de grond gepompt wordt. Zie de foto's onder het kopje foto's: wind-watermolen. Zie verder ook onder het kopje informatie: wind-watermolen.

Ook was er een begin gemaakt met het bouwen van toiletten, douches en twee zondagschoolklassen.

Opslagruimte, douches en toiletten en 2 zondagschoolklasjes v.l.n.r.

In het jaar 2009 is er een aanvang gemaakt met het bouwen van een gemeenschapshuis, en daar is het nodige aan vooraf gegaan. Eerst heeft Wander een maquette gemaakt van hoe het moest worden.

Maquette zoals het gebouw eruit komt te zien

Na de nodige voorbereidingen waren gedaan, zijn Wander en Emy in september 2009 weer naar de Filipijnen gegaan, om daar alweer te helpen verder te bouwen aan het gemeensxchapshuis. In oktober 2009 zijn Henk Kerkhoven en ik, Ed Bailly, naar de Filipijnen toegegaan om ons steentje bij te dragen aan het bouwen van het gemeenschapshuis. Dat wij daar aankwamen, stond er al een klein gebouwtje, namelijk de 2 klasjes voor de zondagschool en de toiletten en douche en niet te vergeten de opslagruimte.

Ook lag de fundering van de binnenmuur, de achtermuur er helemaal en van de buitenmuur was de helft van de fundering al klaar. Op dat moment zijn Henk en ik er in gestapt om te helpen. We hebben daar drie weken geholpen met het bouwen ervan. Dat wij daar weer weggingen, stonden er vier muren van ongeveer vier en halve meter hoogte. Dus u kunt wel nagaan dat er ondanks de hitte, soms wel 35 tot 38 graden, er toch nog hard gewerkt werd. Vol voldoening zijn wij dus weer teruggegaan naar Nederland. Zie reisverslag van Henk en Ed onder het kopje informatie.

De fundering toen wij, Henk en Ed, aankwamen

en zo was het nadat we drie weken later weggingen.

Dit is in het kort van wat er in de afgelopen jaren is gebeurt in het Koninkrijk van God op de Filipijnen. We kijken er naar uit wat er verder nog gaat gebeuren in de jaren die voor ons liggen. We hopen dat u blijft bidden voor de kinderen op de Filipijnen en voor het vele andere werk wat er gedaan wordt.

Namens de kinderen in de Filipijnen en namens St. Tulong Natividad Nederland hartelijk dank daarvoor.

Wordt vervolgd.