Vrienden van Tulong Natividad

September 2017

 

Als rondzendbrief dit keer een reisverslag van voormalig secretaresse Sandra Joan Tutupary. Zij verbleef van 26 juni tot 26 juli 2017 bij pastor Rommel en zijn gezin in Natividad.

 

 

Geliefden in Christus,

Diyos ay Mabuti Amen! God is Groot Amen!

 

 

Nadat Wander, Emy em Mercy mij volledig geïnstrueerd hadden van alle in's en out's, was ik helemaal paraat om te vertrekken. Aangekomen in Manilla zag ik tussen de menigte twee mannen met een T-shirt met "Jesus loves you".

Dat moeten de pastor Rommel en Joël zijn. Overigens heb ik nooit beseft dat de Filipijnen het enigste Christenland in Azië was (en ook Zuid-Korea?).

Wat een vrijheid dat je met zo'n T-shirt over straat kan lopen! 

De reis naar Natividad was heel lang, maar gelukkig stopten we een paar keer bij een Mall om te snacken. Ik keek mijn ogen uit, wat een high tec zeg, supermodern! Thuis aangekomen kreeg ik een rondleiding van de familie. De kerk staat naast het woonhuis, dus dat was makkelijk.

Wat is die kerk groot zeg, en voorzien van alles; douche, mensroom, lady's. In de gang is er dit jaar een plafond gezet. De enorme keuken staat apart van de kerk en wordt enorm veel gebruikt. 

Lieve broers Wander, Ed en Henk, dank voor jullie sterke handen. De mensen praten er nog steeds over en ze vragen mij telkens wanneer jullie weer terugkomen!

 

 

 

Nieuw plafond in de gang van de kerk sinds februari 2017

 

De volgende dag spreken we de dagen even door, wat een volle agenda hebben deze mensen. In de eerste week hadden we ook nog drie begrafenissen. Eén was de vader van pastora Jennelyn van onze kerk in Burol. Van de Toyota wordt zeer veel gebruik gemaakt. Onderweg halen we mensen op voor de kerk of celgroep, maar ook voor ziekenhuis bezoeken enz. Immers is het grote ziekenhuis helemaal in Cabanatuan, zo''n drie kwartier rijden.

 

 

 

Tambourin Ministry

 

 

 

 Soms is de auto er niet, en dan gaan we met de tricycle

 

 

Met de pastora zr. Thess spreek ik af dat ik een Sisterhood-event zal organiseren. Inkopen worden gedaan bij al die leuke Malls en bij de Chinese AC-tion. We gaan de sisters Bijbelse voetwassing geven in een modern jasje, ........ dus met scrub-crème, massage en nagellak toe. Ook handmassages, gewone massage en uiteraard een bemoedigend Woord.

Na afloop zullen we met z'n allen gaan eten en dat heet Meriënda. Zeg maar snacktime of 4 uurtje.

 

Bemoedigend Woord uit Prediker 4

 

 

Hilarisch, de medewerkers werden pas diezelfde zaterdag geïnstrueerd. Ze vroegen zich af waarvoor de keukenrol gebruikt werd en want elke voet werd immers met dezelfde handdoek afgedroogd. Gelukkig is hier geen Arbodienst.....

De middagsnack of Meriënda heb ik lekker Hollands gehouden. Een homemade tonijnsalade op witbrood en ham-mayosandwichs. Alles aangemaakt met overheerlijke mayonaise van Albert Heijn!

Bij het voorbereiden van de preek kreeg ik een mooie tekst op mijn hart, namelijk Prediker 4. Het was echt een cadeau van God dat ik de teaching mocht geven. Overigens is het hier heel normaal dat vrouwen preken, hetzij in de zondagsdienst of celgroep enz.

 

 

 

Zr. Loleth geeft Bijbelse voetwassing

 

 

 

 

Sis Kata nailstyliste en sis Pearly (Emy en Mercy's zusje)

 

 

Sister Thess werkt op de Day-care en samen met pastor Rommel hebben zij o.a. de herderlijke zorg over JTLC Natividad, Jesus Lives Church.

Er is dagelijks wel een celgroep die samenkomt, of ze hebben fellowship met de leiders of met andere groepen, maar ook het geven van teachings. Daarna klusjes in en om de kerk en het huis en even naar een zieke toe om te bidden en 's avonds even naar het hospital om iemand te bezoeken.

 

 

 

Day-care in JTLC

 

 

Dance Ministry

 

 

Ook het kerkgebouw wordt dagelijks gebruikt. Gelukig is het een ruime kerk met veel bijzaaltjes en buitenruimte, zodat er meerdere groepen terecht kunnen.

Zoals in het zondagschoollokaal is er doordeweeks de Day-care. De dansgroepen en het worshipteam traint er ook een aantal keren per week.

 

 

 

Pastoor Richard en zijn gezin van JTLC te Balaring in de Kolon-kolon

 

 

Nu is het tijd om de zustergemeente te bezoeken. De eerste is in Balaring. Via hobbelige wegen, maar door het prachtige paradijs met op de achtergrond mooie bergen, kwamen we eindelijk aan. Zij hebben om hulp gevraagd voor een lokale kerk. Logisch, want hun loon is zo laag, dat ze geen transport kunnen betalen om naar onze JTLC kerk te gaan. Waar gen geld is, is wel veel creativiteit. Zet een betonplaat in het "weiland" en gooi een dekzeil over een frame en je hebt een kerk. Super! Deze mensen, jong en oud, hebben zo'n honger naar meer van Gods Geest! Het is pastor Richard (2e van links) die op zondagmiddag voorgaat in deze gemeente.

ook op woensdag geeft de pastor Bijbelstudie.

 

 

Zondagse samenkomst in Balaring

 

 

 

Sis Angel heeft een hele grote groep kinderen in haar Dance Ministry

 

De tweede zondag van mijn verblijf ging ik naar Burol, de zustergemeente o.l.v. Pastora Jennelyn. Deze sterke vrouw leidt haar gemeente vol met passie en liefde voor Jezus. Ook hier weer een groeiende gemeente, met een groot kinder en jeugdwerk. Na de dienst werd er een oproep gedaan voor gebed. Er kwamen twee rijen mensen naar voren. Pastor Richard was gastspreker en hij heeft gevraagd of ik wilde bidden met de mensen. Ik heb ervaren dat God mij aan het vrijzetten is en dat er deuren opengaan. Dit was echt zo'n Holy Spirit moment.

Salamat Dyos, Dank U Heer!

 

 

 

Pastora Jennelyn (links) in haar kerk te Burol

 

 

De derde gemeente is de moedergemeente JTLC Int., die ruim 30 jaar geleden is opgericht in de stad Malalos (vlakbij Manilla). In deze stad zijn pastor Rommel en sister Thess geboren en ook hun kinderen.

Pastor Alex gaat hier voor. Deze kerk is volledig gerenoveerd en gemoderniseerd. Witte tegels en airco! Een geweldige dienst gehad van gastspreekster pastora Gigyei, zij vertrekt naar de JTLC Int. gemeente in Soedan.

Hoe gaaf is dat! Ook een leuke bijkomstigheid is dat ik, zuster Jovie ontmoette, die 5 jaar op Sumatra heeft gediend. Wij vonden het zo leuk, dat we in de Filipijnen, nog eens Bahasa Indonesia konden spreken!

 

 

 

Pastor Alex in zijn JTLC te Malalos, de moederkerk

 

 

 

Ontbijtje in Malalos, rijstepap met tahoe en loempia

 

 

 

Sis Jovi diende in JTLC te Lampoong Indonesië en pastora Gigyei in JTLC te Soedan

 

 

Terug in Natividad.

Op zaterdag was er een Womenconference in onze kerk o.l.v. pastora Dra. Kit de Guzman. Zij is een bekend evangeliste, en met veel humor brengt zij het Woord van Jesus-power voor de sisters.

Er kwamen veel vrouwen uit verschillende denominaties. Na de conferentie is er altijd eten en dan wordt er flink geconnect. Echt leuk hoe de Filipijnse zusters met elkaar omgaan. Ook weer een drukke maar bijzondere dag.

 

 

Groepsfoto van de Woman Conference in JTLC Natividad

 

 

Er is ook tijd om te ontspannen. Bij het huis van sister Kata staat een prachtig koloniaal Spaans huis met zwembad. Hier wordt geen chloor gebruikt en daarom is dit zwembad zo geliefd bij de familie. Nou kunnen de meeste Filippino's hier niet zwemmen en dus was ik de enige die baantjes aan het trekken was. Er was zoals gewoonlijk weer heul veel eten en ook gaat alles gewoon op. Ik snap echt niet waar die gasten alles laten hoor! Ze eten gewoon drie keer per dag rijst met alles en komen totaal niet aan in gewicht!

 

 

 

My last Sunday in Philly, the family gave me a poolparty

 

 

Elke laatste vrijdagavond van de maand komt de jeugd van de Body of Christ tezamen in een van de vele kerken. Je krijgt dus jongeren uit verschillende denominaties als 1 groep bij je in de kerk. Dit is zo gaaf om te zien. We moeten geloven zoals een kind, zegt Gods Woord.

De avond bestaat uit heel veel dans van jeugd tot en met jongeren en een teaching en een spel. Vanavond was de opdracht: het uitbeelden van een zonde, en de andere groep moest het dan raden. Hilarisch gewoon; van gokverslaafd tot hanengevecht tot blowen. Aan het einde van de avond, dat is soms wel tot middernacht, hebben de ouders een heerlijke maaltijd voorbereid. Alweer Meriënda, compleet met een flesje cola! Hier waren we in een kerk dat gebouwd werd door Koreanen, compleet met marmeren vloeren en veel tv-schermen!

Big and bigger!

 

 

 

 

 

 

Eén van de senior sisters, Donja Isabel, is 90 jaar geworden. Tijd voor een Filipijnse lunch in een soort van Preston Palace met zwembaden, entertainments en een heel varken aan het spit, genaamd Lechón.... lekker joh.... voor je cholesterol.... Ik ben al meerdere malen bij sister Isabel thuis geweest, omdat daar de senioren celgroep wordt gehouden.

 

 

 

 

 

 

Mercy's rijstveld met de 7 bomen

 

 

Voor deze reis heb ik een groeps-app aangemaakt. Mijn biddende vrienden en familie kon ik t.a.t. om gebed vragen. Zo hoorde ik dat niet alle senioren naar de zondagse samenkomsten wilden komen. Omdat het zo bloedheet werd in de kerk. Zonder plafond loopt de temperatuur op tot zelfs 60 graden. Ik heb een gebedsverzoek gedaan voor sponsoren en zie.... diezelfde week nog konden we naar de Filipijnse Mediamarkt om een mobiele dubbele aircooler kopen. De ouderen kunnen nu gewoon naar de dienst komen zonder in het zweet te baden. Omdat het een mobiel apparaat is, doen we hem ook op het podium als het aanbiddingsteam oefent. En we verplaatsen het ook met gemak naar een andere plek.

Prijs Hem en dank je wel familie Janson (Anita en Cock) uit Julianadorp voor jullie gulle gift!

Dankbaar zijn we ook voor de collecte van de Baptistengemeente het Lichtbaken, voor het kinderwerk in Natividad Baptistenkerk. Dyos Bless you all!

 

 

 

De coole gift uit Nederland; een mobiele aircooler

 

 

Donderdag met de baptistenfamilie op stap naar Matawé, dit is een stad aan zee bij de bergen. De familie van Emy en Mercy hebben dar een huis en hun zwager en neefje zijn daar pastors van de Baptistenkerk. Het is 4 uur rijden, dus we staan vroeg op.

 

 

 

Pastor Daniël van de baptistenkerk. Met deze bus gingen we naar het noorden naar Matawé.

 

 

 

 

 

 

Mama Florentina, de moeder van Emy en Mercy en Christy hun zusje

 

 

 

Domelyn rechts in jurk, hier samen met enkele dansers van de groep

 

 

 

Herkennen jullie Domelyn nog uit de rondzendbrief van augustus 2016? Toen ze mij voor het eerst zag zei ze: Ahh Tita Sandra, wij lijken op elkaar....

We hebben dezelfde jurk en hetzelfde haar en deze;fde armen....

Vanaf dat moment zeggen haar vriendinnen "there is your mother".

 

 

God heeft mij gezegend met een onvergetelijke reis!

Wat een prachtig land en wat een mooie mensen, die zoveel van Jezus houden!

 

Salamat Diyos, dank U God!

 

 

 

Groepsfoto, mijn laatste zondag in Natividad. Glory a Diyos!

 

 

Giften t.n.v.

St. Tulong Natividad Nederland

IBAN: NL 80 ING 0004898244

KvK Alkmaar 37123598