Reisverslag Filippijnen, door Henk en Ed

 

Maandag 05-10-2009

Om 09:50 uur stond de taxi voor en om 10:00 uur vertrokken we richting schiphol. Om 11:30 kwamen we aan op schiphol en om 12:30 waren we door de douane. We hadden 17 kilo teveel bagage mee, en in principe kon het niet mee.

Ik zei tegen de dame achter de balie, dat we de zending in gingen en ja dat we wat spullen mee hadden. Op dat moment stond er een dame achter haar die waarschijnlijk het hoofd was van de degene die achter de balie zat. Dus de dame vroeg aan haar van ze hebben 17 kilo teveel, maar ze gaan de zending in. Het hoofd vond dat geen probleem en we konden dus gewoon door. Dank u Heer, wat zorgt U toch goed voor ons.

Om 14:15 uur vlogen we richting de Filipijnen. Het is twaalf uur vliegen.

 

Dinsdag 06-10-2009

Vanmorgen aangekomen in Hong Kong, het was inmiddels 06:30. We moesten nog twee uur wachten, alvorens we verder konden richting Manilla. Om 08:45 uur konden we instappen en om 09:15 uur vlogen we de lucht in en om 11:15 uur kwamen we aan in Manilla.

Opgewacht door Wander en Emy en Babylyn, de zus van Emy. Taxi aangehouden en daarna naar het huis van Babylyn toe gegaan.

Nadat we even wat gedronken en gegeten hadden hebben we even geslapen en zijn daarna naar een winkelcentrum geweest. Heel erg groot. Niet voor te stellen in Nederland. Na even te hebben rond gelopen en wat gekocht te hebben, zijn we wat gaan eten en daarna terug naar huis. We zijn om ongeveer om 21:30 uur naar bed gegaan.

 

Woensdag 07-10-2009

Om 07:30 uur opgestaan. Henk had ’s nachts kakkerlakken horen lopen, maar heeft toch ook lekker geslapen. Ik heb in deze helemaal niets gehoord en heb ook heerlijk geslapen. Daarna Filipijns ontbijt naar Nederlandse maatstaven,en daarna onderweg gegaan naar het centrum van Manilla. We gingen eerst met de brommertaxi, daarna met de jeepney doorgereden naar de sneltram. Ongeveer vijf stations verder zijn we uitgestapt en zijn we gaan lopen door de straten van het centrum. We hebben diverse winkels gezien in het grote winkelcentrum en in de straten van Manillacentrum. Het winkelcentrum waar we gelopen hebben, is vele malen groter dan Ikea in Amsterdam. Het is voor onze begrippen ook niet erg duur. Daarna weer naar huis gegaan, om te eten en om onze spullen weer in te pakken en dan weer vroeg slapen, om morgenochtend om 03:00 uur op te staan en om 04:00 uur op weg te gaan naar Natividad om daar te gaan werken.

 

Donderdag 08-10-2009

Om 02:45 werden we gewekt door Wander en om 03:15 uur vertrokken wij, bepakt en bezakt , uit Manilla. We gingen zo vroeg vanwege het verkeer. Nu konden we zo doorrijden. Waren we later gegaan, dan hadden we gewoon vast gezeten en dan had het nog langer geduurd, voordat we in Natividad waren. We waren net op weg, toen het begon te regenen.

We kwamen om 06:30 uur in Natividad bij het huis van Daan, een zwager van Emy, in de stromende regen. Nadat we de spullen uit de auto hadden gehaald, zijn we gaan eten.

Daarna zijn we naar de lokale markt gegaan, alwaar we de voorganger van de gemeente tegen kwamen. Wander ging kijken voor een regenjas, maar slaagde daar niet in. De voorganger had een regenjas aan, die hem eigenlijk te groot was en deze paste Wander wel. De meisjes van het winkeltje kwamen met zo’n zelfde jas aan, alleen wat kleiner en deze werd aan de voorganger gegeven.

Zo was iedereen tevreden en gingen we met de voorganger in zijn auto op weg naar het gemeenschapshuis, wat ze dus aan het bouwen zijn. Wander heeft het een en het ander uitgelegd en daarna werden we door de voorganger weer naar ons slaapadres gebracht.

Hier weer aangekomen, namen we een bakje koffie en thee en plotseling om een uur of twaalf viel het licht uit. Nadat we hadden gegeten, hebben we even een douche genomen en zijn daarna even lekker wezen slapen. We waren omstreeks 16:00 uur wakker geworden en kwamen naar beneden, alwaar we werden verrast met een bakje koffie. Er is nog steeds geen licht. Om 18:00 aan tafel gegaan voor een echte Hollandse maaltijd, gekookt door Emy. Daarna aan de koffie en thee en om 21:00 uur naar bed. Het hoost nog steeds heel erg, de gehele dag en nacht.

 

Vrijdag 09-10-2009

Henk vond het koud vannacht, maar ik had de waaier aan staan. Het regende gelukkig niet zo hard meer, toen ik wakker werd. Om 07:30 zaten we aan het ontbijt en zijn daarna op weg gegaan naar het gemeenschapshuis. We waren even om gelopen, omdat we wilde kijken wat er allemaal gebeurd was tijdens de enorme regenbui. Het was schrijnend om te zien hoe sommige hutjes ondergelopen waren met het regenwater. Er was zelfs een huisje dat afgesloten was van de rest. Het bruggetje was compleet onder water komen te staan.

Het water stond dus op sommige plaatsen wel een halve meter hoog. Het riviertje wat er liep was twee keer zo breed geworden. De brug die er over liep, was net niet onder gelopen. Uiteindelijk regende het niet meer en werd het heerlijk weer. We gingen dus richting het gemeenschapshuis, en daar aangekomen zagen we dat er al mensen bezig waren.

Wander deed ons voor hoe we de matten van betonijzer moesten maken en vast moest zetten. Daarna hebben we nog een les gehad van het ijzer buigen en daarna zijn we zonder de leiding lekker aan het werk gegaan.

Nadat we dit hadden gedaan, zijn we gaan kijken waar de jongens mee bezig waren. Zij waren dus bezig met het storten van beton. Op een gegeven moment ontbrak er iemand in de lijn en ben ik (Ed) er tussen gaan staan om te helpen met het doorgeven van de bakken met beton. Zo ging het weer lekker met het doorgeven. We hebben ook de bakken mogen vullen om de beurt. Wat ze wilden doen is gelukkig gelukt en na een dag hard werken zijn we voldaan en met een goed gevoel naar huis gegaan. Een bakje koffie gedronken, daarna gegeten en gedoucht. Foto’s op de laptop gezet en bekeken. Om 21:00 uur zijn we lekker naar bed gegaan. Tot morgen.

 

Zaterdag 10-10-2009

Na een goede nacht en een goed ontbijt zijn we weer naar de werkplek gegaan. De anderen waren al weer druk bezig. Henk en ik (Ed) zijn de hele morgen bezig geweest met het buigen van ijzer en het vouwen van montagedraad. Dit ter voorbereiding van het maken van de stalen matten en kolommen. De kolommen dienen voor het dragen van het dak. Bij het betonstorten van de fundatie die we gisteren gevlochten hadden stonden we ook weer in de rij om de bakken met beton door te geven. Aan het eind van de dag werd er nog een hoekkolom neergezet, in het gat dat gisteren al gegraven was en vandaag verder werd uitgegraven. Ook deze werd opgevuld met beton en daarna was het opruimen en schoonmaken van gereedschap.

Om 17:30 uur zijn we weer naar huis gegaan en hebben daar wat gedronken, gedoucht en heerlijk gedineerd, uitgebuikt. We zitten nu lekker aan de koffie en over een kwartier gaan we weer oefening dood vogeltje houden. Het is dan 21:00 uur. Welterusten allemaal en tot morgen.

 

Zondag 11-10-2009

Om circa 05:00 uur vanochtend gewekt door een lied dat klonk als Laten we aanbidden, door de katholieke kerk. Daarna drie kwartier gebed en groetjes. Om 08:45 uur gingen we richting gemeenschapshuis en een kwartier later waren we er.

We werden verwelkomd door de leden van de gemeente, en later tijdens de dienst werden we voorgesteld door Wander aan de gemeente, als de twee giganten uit Nederland. Het was een heerlijke dienst, al verstonden we er natuurlijk niets van. Alhoewel, soms werd er in het Engels gesproken. Nadat de dienst was afgelopen,

hebben we aan de overkant een zwembad bekeken.

 

Daarna nog een trycecle (een brommer met zijspan) gerepareerd.

’s Middags zijn we naar Balaring geweest, een deportatie kamp. Dus mensen die geen huis meer hadden vanwege overstromingen en dergelijke. Ook hebben we de stuwdam (Pampanga)bekeken. De dam stroomde over en zelfs de nooduitgang stond open. Verder op was er een weg, en daarnaast ronde zuilen alwaar een nieuwe brug zou moeten komen. We gingen daar eigenlijk heen om te kijken of we daar a.s. zondag overheen konden of niet. Als we er dus niet over heen konden, dan moesten we een heel eind om rijden. Het zij zo.

We konden ook zien hoe hoog het water had gestaan, namelijk aan de pijlers van de nieuwe brug, die verder afgebouwd wordt, als er geld is. Het heeft dus vier meter hoog gestaan het water. Het huisje aan de overkant van waar we stonden was dus helemaal verdwenen. En dat was een week geleden.

Op de weg terug naar Natividad hebben we een dors - en rijstpelmachine gezien. De stof die daar bij vrij komt veroorzaakt een verschrikkelijke jeuk, vandaar dat de mensen altijd dik ingepakt zijn. Henk had er ook last van, omdat hij een overhemd met korte mouwen aan had. Ik gelukkig niet want ik lange mouwen.

De douche was een welkome verlossing voor Henk.

Om 18:00 uur begon de katholieke kerk weer met gezang en gebed te verspreiden over het dorp.

’s Avonds hadden we een vliegenplaag in huis, wat gewoon irritant was. Door de diverse mini-mini gaatjes kwamen ze naar binnen. Het leken wel vlooien, maar dat waren ze niet. Tenslotte hebben we een bak water op tafel gezet en daar zwommen een tijdje later de vliegen in. Het waren er wel honderden. De zus van Emy heeft toen ook nog een tak van een mangoboom opgehangen om de vliegen bij de lamp te houden. Dit lukte maar gedeeltelijk. De vliegen waren hun schuilplaats kwijt vanwege het oogsten van de rijst, en omdat er geen wind was. Daardoor kwamen ze naar de lichtpunten toe.

Na een voldane dag om 21:00 uur plaatselijke tijd naar bed gegaan.

 

Maandag 12-10-2009

Om 06:00 uur weer gewekt door de katholieke kerk. Deze dag begon ook al heel warm en het was tenslotte meer dan dertig graden. We zijn verder gegaan met de fundatie en de ondermuur. De metselaars die er waren, waren bezig met de achtermuur van gemeenschapshuis. Om de haverklap gingen Henk en ik zitten in de schaduw, want dan konden we een beetje afkoelen en bij komen. De anderen werkten gewoon door, omdat zij het gewend zijn.

We hebben het langzaam aan gedaan, heel veel gedronken en heeeeeeeeeeeeeeeel veel gezweten.

Toch zijn we na een werkzame dag voldaan naar huis toe gegaan.

 

Dinsdag 13-10-2009

Om 06:00 uur opgestaan en ontbeten. Om 07:00 uur zijn we weer aan het werk gegaan. Het beloofde weer een hete dag te worden en ja hoor dat werd het ook weer. Dus ook nu weer ons tempo aangepast en veel uit de zon gebleven. We zijn bezig geweest met het graven van het gat voor de fundatie van de middelste frontpilaar. Dit is onze pilaar. We kwamen er bijna niet doorheen, want het was een en al kiezelstenen. Dus we zijn niet verder gekomen dan 10 a 20 cm na een uur werken. Daarna hebben we de metselaars voorzien van halfbloks stenen en zijn we verder gegaan met het vlechten van de betonmatten, die nodig zijn voor de fundatie.

De achtermuur hebben ze opgebouwd tot 2,20 mtr hoog.

Na de middag kwam er gelukkig weer wat wind, zodat het aangenaam was om verder te werken. Om 17:00 uur zijn we weer naar huis gegaan.

 

Woensdag 14-10-2009

Om 06:45 werden we wakker en zijn door een misverstand om 09:00 uur pas vertrokken naar Cabanatuan. Een uur later kwamen we daar aan. Hier hebben wij, (Wander, Emy, Daan, Henk en Ed) verscheidene inkopen gedaan van spullen die we nodig hadden voor de bouw.

Rond het middag uur hebben we bij McDonald gegeten, en daarna hebben we nog diverse geluidsapparatuur uitgetest vanwege het geluid. We hebben geen goede gevonden.

Omstreeks een uur of vier kwamen we weer thuis en hebben de spullen afgezet bij het gemeenschapshuis. Daarna naar huis, foto’s op de laptop gezet en het verhaaltje afgemaakt. De wind is ondertussen komen opzetten en is ongeveer windkracht zes. Het is nu alleen wachten op de regen, daar de lucht helemaal betrekt. We hebben ook de gordijnen dicht gedaan in verband met de vliegen.

’s Avonds waren we uitgenodigd door mevrouw Nana Conchita voor een Filipijnse maaltijd. Deze maaltijd bestond uit rijst, vis, gemixt vlees en groente. Het toetje was verse kokos met vruchtencocktail. Na deze heerlijke maaltijd zijn we naar Chester toe gegaan om de rondzendbrief naar Henny Bakker en Sandra Tutupary toe te sturen, voor de sponsors en verdere geïnteresseerden.

Eenmaal weer thuis gekomen hebben we nog wat nagedacht over de elektriciteit en zijn daarna naar bed toegegaan.

 

Donderdag 15-10-2009

Het heeft de hele nacht gegoten van de regen. Gisteravond werd er via de dorpsomroep aangekondigd dat de dam zou open gezet worden hier in de buurt. Dit om de druk op de dam te verkleinen. We waren benieuwd van wat het zou gaan worden.

In dat dorp waren er al minimaal 600 doden.

Hier was het gelukkig niet zo, dus we konden weer lekker aan het werk. Het was een koele dag. De buitenmuur is alweer 2 mtr hoog.

Nadat we diverse leidingen op hun plaats hadden gelegd, zo’n 200 mtr, zijn we ’s avonds voldaan naar huis toe gegaan. Daar wachtte ons een verrassing. Er werd ons verteld, dat we waren uitgenodigd voor naar een huisgroep van mannen te gaan. Nadat we diverse broeders hadden opgehaald, zijn we twee dorpen verderop, over een weg met allemaal gaten en kuilen, zoals de maankraters. De snelheid was ongeveer 25 kilometer per uur. Ongeveer na een half uur rijden, kwamen we aan bij de man waar de huisgroep werd gehouden.

We waren met zo’n twintig mannen en twee vrouwen. Na een hartelijk ontvangst, nam Romel de leiding en mochten Ed en Henk hun getuigenis geven, van hoe zij tot geloof waren gekomen. Dit weer ter bemoediging van de mannen die er waren. Na bijbel uitleg van Wander, zijn we in groepjes van vijf gaan zitten en werd er voor elkaar gebeden. Ik deed dit gewoon in het Nederlands, en dat was geen probleem. Daarna kregen we soep en broodjes en om 22:00 uur gingen we richting huis. De terugtocht ging dus weer over dezelfde weg, en na thuis aangekomen te zijn, zijn we voldaan naar ons bed toe gegaan.

De wegen naar de dorpen zijn over het algemeen wel goed, en van beton gemaakt. Waar vaak overstromingen zijn, bruggen daar houdt het beton op en na de brug zo’n 50 mtr. verder, rijden we weer op beton.

 

Vrijdag 16-10-2009

Na een regenachtige dag, gingen we weer met vol goede moed om 07:00 uur weer aan het werk. We zijn verder gegaan met het elektra, daarna hebben we stenen gesjouwd voor de metselaar. Ook hebben we weer ijzer geknipt, beton doorgegeven voor het storten van de kolommen. Ook hebben we geholpen met een muurtje metselen.

Elektra in groepen ingedeeld. Voorbereidingen getroffen voor de voeding van het geluid. Rond de middag begon het weer warm te worden, daar de zon weer door kwam. Dit was toch weer van korte duur, want de wolken kwamen voor de zon, wat een verwelkome verfrissing was. Nadat er een begin gemaakt was met het metselen van de gangmuur, was het weer tijd om naar huis toe te gaan.

 

Zaterdag 17-10-2009

Na een goede nachtrust, zijn we op weg gegaan naar de ons o zo bekende werkplek. Het werd weer een warme dag. Na diverse hand en spandiensten te hebben verricht, was daar het grote moment. Henk en Ed hebben symbolisch de eerste steen gelegd. Dit namens de sponsors uit Nederland.

Verder hebben we het elektra verder aangepast en op tekening gezet. Wander kan hier straks mee aan de slag. Zo ging de dag snel voorbij. Nadat de achtermuur nog was verhoogd, zo’n vier blokken, met het takeltje van Wander, zijn we weer naar huis gegaan.

 

Zondag 18-10-2009

Om 08:00 uur werden we opgehaald met de bumblebee en zijn we richting het zwembad Simpel Live Resort gegaan. Na een uur rijden kwamen we daar aan, en hielden we een dienst. Dit ter gelegenheid van hun tien jarig bestaan van de gemeente. Tijdens dienst kwamen de broeders en zusters afscheid nemen van ons, want de volgende zondag zitten we weer in Manilla, voor de terugreis.

Daarna zijn we lekker het water in gegaan en dat was ontzettend verfrissend. We hebben ons prima vermaakt, ook met de andere broeders en zusters. Tijdens het verblijf aldaar was er ook kareoke-machine waar christelijke liederen op stonden. Deze werd de hele dag grijs gedraaid. Ik, Ed, had mijn duikuitrusting meegenomen en dit viel in goede aarde. Met een duikbril en pijpje kun je onder water niet ademhalen, en daar kwamen enkelen, die het zonodig moesten proberen, al snel achter. Omstreeks 15:30 uur zijn we weer richting huis gegaan.

Zeer moe, maar zeer voldaan.

 

Maandag 19-10-2009

Na alweer gewekt te zijn om 05:00 uur door de katholieke kerk, nu met een andere melodie, gingen we na het ontbijt weer aan het werk. We gingen vrolijk de hitte in om ons deze dag bezig te houden met het elektra. Ook vandaag was het weer behoorlijk heet. Na de middag maaltijd hebben we twee kolommen volgestort, met beton. Dit was een hele klus, omdat er te weinig personeel was.  Degene die er niet waren, moesten mee helpen met het oogsten van de rijst. Tegen de avond zijn we weer naar huis toe gegaan om te eten en te douchen. Weer bijtijds naar bed, voor de volgende dag.

 

Dinsdag 20-10-2009

Om 08:00 uur zijn we met Emy naar de markt gegaan, alwaar Emy groente ging inkopen en we de schema’s van het elektra lieten uitprinten. Ook hebben we een bezoek gebracht aan het gemeentehuis, waar een zuster van Emy werkt. Daar foto’s genomen en daarna zijn we naar de werklozenbuurt toegegaan. Daar wonen de mensen in armoedige hutjes, niet eens waardig om in te wonen. Ook deze mensen zoeken naar werk, maar dat is nog niet zo gemakkelijk.

Van daaruit zijn we naar de Day-Care toegegaan, de dagopvang voor de kinderen uit de werkeloze buurt. Het was goed om te zien dat de kinderen het erg naar hun zin hadden. Na een paar foto’s en een filmpje te hebben gemaakt, zijn we nog verder de wijk in gegaan. Nog meer ellende en armoede, wetende dat je zo weggestuurd kunt worden door de grondeigenaar. Daarna weer door naar huis toe om weer het werk te hervatten. Deze dag kregen we een klap van de man met de hamer. We zaten er allebei even goed doorheen. Dus we besloten om ’s middags niet naar het werk toe te gaan, maar gewoon even rust te houden.

Dit ook vanwege wat we ’s morgens gezien hadden en het even moesten verwerken. Deze avond ook bijtijds naar bed gegaan.

 

Woensdag 21-10-2009

Met goede moed weer naar het werk gegaan. Dit keer voelden we ons weer goed. We hebben weer vele voorbereidingen getroffen, om beton te storten en een muur te metselen. De aangekomen elektraspullen nagekeken en gekeken wat we konden gebruiken. Op alles geschreven waar het moet komen voor Wander zodat hij het later kan plaatsen. Moe maar voldaan zijn we daarna weer naar huis toe gegaan. Deze dag was er bijna geen zon, maar het was wel erg benauwd.

Het is nu 21:00 uur en verplicht naar bed.

 

Donderdag 22-10-2009

Wederom gewekt door de katholieke kerk, dit duurde gelukkig maar tien minuten. Om 06:00 uur zaten we aan het ontbijt en om 07:00 uur gingen we weer naar de werkplek. Daar aangekomen gingen Henk en Ed ijzer buigen voor de biga, oftewel de dwarslegger voor de achtermuur op 4 mtr. hoogte. De gehele dag was het bewolkt en dat was op zich wel fijn. Dit zorgde voor een aangename temperatuur om te werken.

Na dat we nog wat draad hadden geknipt om de ijzeren staven aan elkaar te verbinden, zodat er een kolom ontstaat, zijn we weer naar huis gegaan.

Vanavond gaan we weer naar een Bijbelstudie ergens in het dorp Bliss.

Br. Mar Maneco was jarig en het was erg gezellig. Na de aanbidding en de gebeden en de maaltijd, zijn we om 21:30 uur weer naar huis toe gegaan. Hier hebben we nog even een bakje koffie of thee genomen met biscuit en zijn toen naar bed gegaan.

 

Vrijdag 23-10-2009

Vandaag een rustdag gehad. We hebben een fotocollage gemaakt voor Romel met als afsluiter een combinatie van diverse foto’s met het hoofd van Romel. En we zijn ook nog naar een lagere school geweest. Daar aangekomen, kwamen de kinderen al gauw naar buiten en we werden omringd door hen. Achter onze ruggen gingen ze meten hoe groot zij waren ten opzichte van ons. Grote hilariteit natuurlijk. Sommige kwamen niet verder dan de onderkant van onze ruggen.

Vanmiddag nog even verder de fotocollage afgemaakt, waarna we om een uur of vier naar de werkplek zijn gegaan. Daar kregen een uitgebreide tafel met diverse Aziatische hapjes. Rond 20:00 uur namen we afscheid van de mensen, waar we mee gewerkt hadden met de uitnodiging om volgend jaar terug te komen. Ze zullen ons erg missen.

Op naar huis, foto’s op de laptop gezet en nog even nazitten en dan weer lekker naar bed.

Dit was het zo’n beetje. Een wel voldane en werkzame drie weken. Dit alles hebben we te danken aan onze lieve Vader in de hemel. Zonder Hem was dit niet mogelijk.

 

Amen!!!!!!!!!!!!