Den Helder, november 2009

Lieve vrienden van Tulong,

Het is alweer een twee maanden geleden, dat we zijn aangekomen en heerlijk zijn opgevangen in de kleine gemeente Natividad.

Ed en Henk zijn in oktober 4 weken op de Filippijnen geweest. Wij, Emy en Wander, hebben hun het een en het ander laten zien. We laten hen nu aan het woord, om te vertellen hoe zij het verblijf hier hebben ervaren.

Henk en ik (Ed), zijn warm ontvangen door de familie van Emy. De eerste twee dagen zijn we in Manilla gebleven, om te wennen aan de temperatuur. Het was droog, maar toen we naar Natividad gingen, regende het. We moesten zelfs de paraplu uit onze koffers halen. Het heeft de eerste vierentwintig uur gigantisch en constant geregend. Daardoor hadden de achterburen een privé zwembad. Het water stond dusdanig hoog, dat je de reling van het bruggetje niet meer kon zien.

Bruggetje voor de overstroming

Nadat het ophield met regenen, was het water na één dag al weer vrij snel in de grond gezakt.

De mensen laten dit gelaten over zich heen komen.

Door de indrukken die we hier hebben opgedaan, zijn we tot de ontdekking gekomen dat de Filippijnen behoorlijk verschilt met Nederland. Er is ten eerste zes uur tijdsverschil, eind oktober is dat zeven uur. Ondanks de armoede, zijn de mensen die we tegen zijn gekomen vriendelijk en gastvrij.

Als de zon schijnt is het erg heet. Dat betekent veel drinken en behoorlijk zweten. We zijn blij als er een windje staat. Doordat rijstoogst begonnen is, hebben we veel last van vliegen.

Na de overstroming

We zijn op zondag in de samenkomst geweest. We zijn door Wander aan de Gemeente voorgesteld als de twee giganten uit Nederland. Zij dachten dat Wander de grootste was, maar nu is hij de kleinste van ons drieën. Ze kijken dus wel tegen ons op!! We voelden ons thuis in de samenkomst, warme sfeer en een heerlijke aanbidding. Ze zongen voor ons speciaal Engelse liederen. De preek werd gedeeltelijk in het Filippijns en het Engels gehouden. Het was gewoon een hele fijne dienst.

Samenkomst zondagochtend

Diep respect voor de jongens die meegeholpen hebben met de bouw. Zij gaan niet naar school , omdat hun ouders daar geen geld voor hebben. Elke dag om zeven uur staan ze weer klaar om mee te kunnen helpen.Ze voeren de opdrachten die ze krijgen graag uit. Ze klagen nooit over het werk dat ze moeten doen.

Of er nu cement gemixt en gestort moet worden, of stenen sjouwen of water halen voor het cement, het is allemaal geen probleem. Zelfs gaten graven voor de kolommen en de fundatie, van 160 cm diep en 130 cm in het vierkant , hebben ze allemaal graag gedaan. Als ze maar bezig kunnen zijn.

De twee giganten aan het werk

Al het werk waar wij, de giganten, zo voor gezwoegd en gezweten  hebben, verdween voor onze ogen in de grond, onder het beton. Met tranen in onze ogen zien we ons werk verdwijnen.

Onze werkdag ziet er als volgt uit. ’s Morgens worden we om zes uur gewekt door de luidsprekers van de katholieke kerk hier in het dorp.  Drie kwartier lang worden er gezangen over onze hoofden uitstrooit.

Om zeven uur gaan we aan het werk en om tien uur hebben we een koffiebreak. Om twaalf uur gaan we eten en tot half twee houden we siësta. Rond vijf uur stoppen we met werken, want om half zes is het in één keer donker. ’s Avonds om negen uur gaan we afgepeigerd naar bed, waar de verwarming op 32 graden staat.:)

1. Gezien de omvang van het gebouw dat de Heer zal voorzien in sponsoren die dit project mede willen ondersteunen.
  2. Dat het voorgangers echtpaar de kracht, energie, gezondheid en wijsheid zullen ontvangen om de uitdagingen het hoofd te bieden.
  3. Dat Wander en Emy gezond mogen blijven om het project verder te kunnen begeleiden.
  4. Dat de Heer mensen blijft toevoegen aan deze gemeente, niet alleen in aantal, maar ook in geestelijke volwassenheid.
  5. Dat het droog weer wordt, zodat de bouw door kan blijven gaan.
  6. Dat het weer beter wordt voor een goede rijstoogst.

Dankpunten:

1. Dat de werkers als één familie samenwerkt.
  2. Dat de bouw gestaag doorgang vindt.
  3. Dat de levering van het materiaal goed is.

Bekijk het volledige reisverslag van Henk en Ed onder het kopje:

reisverslag Henk, Ed