Nieuwsbrief november 2019
 

Geliefde lezers van de rondzendbrief van de

Stichting Tulong Natividad Nederland
  

 
Het weerzien
Op Zondag 1 september 2019 vloog ik voor de 2de keer naar de Filipijnen. Dit keer landde ik niet in Manilla maar koos voor de luchthaven Clark Luzon. Hierdoor was het voor Pastor Rommel en zijn gezin “slechts” 3 uurtjes rijden naar de airport en niet de gebruikelijk 6 uur naar Manilla. Pastor Rommel en Tess (Marites) zijn vrouw, zoon Samuël en dochter Kezia stonden mij aan de overkant op te wachten en zochten mij tussen de vele Philipinas. Zou zuster Sandra zijn veranderd, misschien slanker… Och nee… laten we maar uitkijken naar haar kanariegele maleta (koffer)!
 

Het was aanzienlijk kouder dan ik had verwacht en ik realiseerde mij dat ik helemaal geen warme kleding bij mij had! De regentijd was verschoven naar de maand september.

Nooit geweten!
 

 
Tijdens mijn eerste zondagse kerkbezoek, viel het me op dat het lang niet zo druk was als voorheen.
Reden: RICE HARVEST TIME (Rijstoogst). Dus, velen waren dag en avond bezig op de rijstvelden om de oogst binnen te halen.
Ik heb me laten vertellen dat de arbeiders geen geld als loon krijgen maar een baal van 50 kilo Filipijnse rijst. Toen ik opmerkte dat ik nog nooit Filipijnse rijst in Nederland had gezien, zei men dat dit klopt! De oogst gaat in zijn geheel naar de Filipijnse bevolking en dan is het werkelijk op! Daarom kunnen ze dit helaas niets exporteren.

Daycare.

In onze kerk “Jesus Touching Lives Church” (JTLC) hebben we ook een kinderdagopvang ofte wel Daycare.
Vandaag mochten de kinderen in hun nationele kledendracht naar school.
Helaas kwam slechts de helft van het aantal kinderen opdagen. Niet ieder gezin kan een kledendracht veroorloven en dat is voor hun de reden om niet naar school toe te gaan.
 

 
Celgroep
De celgroep is het kloppend hart van de gemeente. Dit om elkaar tot steun te zijn en elkaar te bemoedigen en uiteraard om heerlijk samen op z’n Filipijns te eten. Dit heet Maryienda, een soort van Snack-Time. In de eerste week bezocht ik de vrouwen-celgroep van sister Weng. Vrouwen komen bij elkaar voor een stukje onderwijs en ze delen hun verhalen met elkaar. Vaak zijn hun partners of kinderen naar het buitenland (veelal Arabische landen) om de broodnodige vinden ze steun bij elkaar en bidden ze samen.
 

Nanny Bungso

Ik had mama Tess gevraagd of ik een hulpje in de huishouding kon krijgen. Zr. Marlyn die mij in 2017 had geassisteerd, was al elders werkzaam. Nu wist zij wel iemand: Nanny Bungso. Alleen deze lieve schat sprak geen Engels. Toen ik haar vroeg welke schoonmaakproducten ze nodig had in het huis zoals Chlorix of Dettol, zei ze heel lief: “ Shampoo!”

 

 

Sponsoring
Geliefde lezers van deze nieuwsbrief. Nog krijg ik tranen in mijn ogen als ik bedenk “Wij dienen een Levende God”! Wat een Zegeningen heeft de Stichting mogen ontvangen en wat mocht ik namens jullie allen zoveel kinderen en medebroeders en -zusters blij maken. Met een plafond, met uniformen, met tamboerijnen, met eten, met snoepjes en nog zoveel meer! Namens JTLC mag ik u vertellen dat zij zich zeer met u verbonden voelen en dat zij u in Gebed houden. Wij zijn familie, zo wordt er gesproken door de JTLC broeders en zusters. Ook wil ik u namens Pastors Rommel en zusterTess en alle andere JTLC kerken van harte uitnodigen om een reisje te maken naar de Filipijnen! Er komt zelfs een sponsor die het Pastorshuis gaat opknappen. Een heuse tegelvloer (nu loop je op cement) en de wanden worden geverfd. God is Groot en zeer te Prijzen! En geloof mij …. U zult een onvergetelijke tijd hebben bij onze geliefde JTLC familie. We gaan even verder met de sponsorgelden.
 

Deze twee foto’s zijn van de Daycare. Elke vrijdag hebben ze Sportdag, maar ze hadden nog geen sporttenue (Uniform). De meeste ouders hebben geen geld om zo’n uniform kopen. Op de groene broeken staat de naam van de Daycare “ZOË”. En achter op hun rug staat PE (Physical Exercise). Dankzij een lieve sponsorfamilie uit de VEG Den Helder, hebben 24 kleuters nu een eigen uniform. De kinderen werden helemaal dól toen zij de tenues kregen. Later hoorden wij dat de kids er zelfs in wilden slapen, zo blij waren ze ermee!

 

Foto 9 Let op het dak …

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                        let op het dakgeraamte, dat wordt binnenkort plafond

 
Hierboven de JTLC kerk in het dorp Balering o.l.v. Pastors Richard en Glezia deze staat midden in een rijstveldgebied. Deze kerk heb ik 2 jaar geleden bezocht en toen waren het slechts 2 muren en een dekzeil. Op foto 9; Nu hebben ze een dak en er is zelfs een deel aangebouwd. Het idee was om 4 ramen en een deur te plaatsen van het sponsorgeld, echter was een plafond een beter idee. Door een plafond te plaatsen is het zomers geen 60 graden maar slechts 40 graden Celsius… Goed idee dus!
 

 
In november 2019 bestaat de Tambourin Ministry precies 10 jaar. De tamboerijnen zijn ook precies 10 jaar oud! Tijd voor vernieuwing. Zoals je ziet, hang er nog maar één schelleke aan de tamboerijn. Dankzij de giften konden we 10 instrumenten kopen bij de Bible bookstore in Cabanatuan. Sister Janet (coupeuse) en haar man zullen ook de bijpassende kleding maken. Geweldig al deze talenten in eigen huis! Wat me opviel is dat de “oude tamboerijnen” van dierenhuid is gemaakt en de nieuwe zijn van Chinees plastic.
 

De Tambourin Ministry, was zo verrast en blij. Dit was voor de groep best een emotioneel moment. Ze gebruiken de nieuwe tamboerijnen nog niet… dat doen ze pas in november 2019, met het 10 jarige bestaan.

 

 
Activiteiten en projecten
Helemaal nieuw voor mij, was het les geven op de Public Highschool (Openbare Middelbare School). Eén van de mentoren vertelde mij dat de schoolleiding meende dat de studenten toch wel iets van zingeving bijgebracht moesten worden. Uit de vele kerken in Natividad, is JTLC uitverkoren om wekelijks lessen te geven in “Values of life” (waarden van het leven). Echt geweldig! Pastor Rommel is een man met autoriteit en zegt de dag tevoren: Sandra morgen ga jij ook een gastles geven! Tuurlijk pastor …. Toch vond ik dit project één van de mooiste Missies. Ik kwam in een klas van 14 jarige scholieren. Slechts enkele van hen waren Christelijk. Twee Baptisten, één Methodist en één Iglesia ni Cristo en de overige waren afstammelingen van katholieken of ze waren niet gelovig.
 

Ik stelde hun de vraag: Wat is het gevaarlijkste wapen in de wereld? De scholieren antwoordden: een bom, een pistool enz. DE TONG! De kinderen schrokken hiervan, maar luisterden aandachtig en er ontstonden al gauw mooie gesprekken. Opdracht: Schrijf 5 mooie eigenschappen van jezelf. Wat kan een jong mens daar moeite mee hebben, zag ik. Sommige hadden niets op papier en sommige maar één. Het viel mij op dat de Christenen hardop in de klas durfden te zeggen welke mooie eigenschap ze hadden. Verder mochten ze hardop iets positief aan hun buurvrouw/-man zeggen. Dat was zo gaaf. Je kreeg uitspraken als: You are pretty en ook You have nice eyes! Zo schattig.

 

 

 

 

Voor “Op de Bres voor Nederland en haar overheid, Israël en de Volkeren” van Dominee Cees Vork mocht ik een project doen in Manila. Deze organisatie heeft een Missie om in elke hoofdstad van de wereld de Banier van Jezus Christus te planten. God sprak door Psalm 96:10 ‘Zegt onder de volken: “De Here is Koning.”

 

 

Ze hebben al in plm. 70 hoofdsteden gepland We hebben in Luneta Parc (ook wel genoemd Rizal Parc) in Manila een gebedswandeling gemaakt van twee uur. Toen we de Bijbelteksten gingen proclameren over de stad, begon het werkelijk keihard te regenen. We hebben het omgedraaid… Regen als Zegen! Aan de overkant van het park, dat gescheiden werd door een middenweg, ging het park door en daar was een soort van groot terrein. Hier worden altijd grote Crusades gehouden, zoals van Billy Graham en Benny Hinn. De banier met Psalm 96:10 hebben we geplant onder een beeld van vrijheidsstrijder Dr. José Rizal.

 

 

 

 

Wie er ooit naar Manila gaat…graag ff kijken onder dit beeld!

 

 

 

 

 

Elke zondag om 13.00 uur gaat Pastor Rommel met een aantal leden van de kerk naar het locale radio station. Wekelijks luisteren veel Filipino’s naar dit Christelijke programma. Vandaag werd ik geïnterviewd en vertelde mijn bekeringsverhaal. En hierop reageerden tientallen Filipino’s van over de hele wereld. Ze mogen ook een liedje opdragen of de groeten doen. Zo mooi, er reageerde zelfs een familie uit New York! Pastor Rommel deelt ook een Overdenking n.a.v. een Bijbeltekst of verhaal. Zo klinkt het Evangelie, De Blijde Boodschap van Jezus Christus door de ether!

 

 

 

In buurtdorp Talabutan Sur hebben we onlangs geflyerd en er is nu een Celgroep o.l.v. zuster Cata en een kinderzondagschool o.l.v. zuster Angel.

 

 Ruim 30 kinderen hebben zich aangemeld. Ze leren over de Liefde van Jezus Christus. Ook leren ze dansen en bidden en heel veel zingen. Deze zondagschool is voor alle kinderen dus ook voor niet gelovige kinderen. Zo mooi om te zien hoe God werkt…. Door de kinderen heen!

 

 

Zelfs op de zondagschool krijgen ze te eten; Rijstsoep met kip!

 

En twee jaar later, lijken we nog steeds op elkaar …moeder en dochter. * Domelyn *. Hier is zij 14 jaar.

 

 

Conqueror’s Camp
Op zaterdag organiseerde JTLC Natividad een Conqueror’s Camp voor alle nieuwkomers uit de JTLC kerken van Natividad-Burol-Balering. Vergelijkbaar met een Fundamenten Cursus. Het was een gemêleerd gezelschap; Jong en Oud! Na afloop kregen we een Certificaat, we waren allemaal geslaagd!
 

 Alles uit het verleden, wat je had opgeschreven, mocht je belijden. En daarna gooide je in het in Brandend Vuur!

 

 

Hier waren wij te gast in Burol, de JTLC Kerk van Pastora Jennelyn.
 
 

Aan het einde mocht je naar voren komen voor Gebed. In 2017 was de kerk nog “kaal” maar nu zag ik ramen en een plafond dankzij sponsors. Geweldig bedankt!

 

 

JTLC en de leden

Het JTLC programma is heel druk. Elke dag is de kerk open voor een activiteit en er zijn veel celgroepen die bezocht worden. Ook trainen er groepen in de kerk, zoals de worshipteam, de Tambourin Ministry. Maar er is ook leidersgebedsgroep, jeugd en jongeren ministry, kids ministry en noem maar op. En er is Altijd eten! Als je voorganger (Pastor) van beroep bent in de Filipijnen, dan ben je dat 24/7. Dus een contract van 38 uur bestaat er echt niet.

 

Relaxen

 

 

 

 

Laying an egg in The Nest …

 

Na alle kerkdrukte en Harvest Time, wist zuster Cata ons te porren voor een dagje uit in Val Paraïso Sur. Een resort één uur van onze stad vandaan richting de bergen. Onderweg was het heel regenachtig weer en ervoeren enorm de naweeën van de typhoon. Daar aangekomen dook ik meteen in het zwembad, heerlijk! Maar omdat de zusters niet kunnen zwemmen was ik de enige in dat grote bad en echtwaar in de STROMENDE REGEN!

 

Aan het einde van de dag was het nog slechter weer en plots moesten we stoppen. Door de Typhone was er een stroomversnelling van een rivier. De hele weg was overstroomd met rivierwater! Ik raakte lichtelijk (eigenlijk zwaar …) in paniek en wist echt niet hoe ik het had. Echter de zusters zaten maar te zingen en selfies en grapjes te maken. Pastor besloot maar aan de kant te stoppen en uiteindelijk stapten we uit en gingen het dijkje af, naar een dichtbijzijnde huis. Of we even gebruik mochten maken van hun toilet. Geen probleem. De vrouw zei echter dat de toestand wel een paar uur zou kunnen duren. Dus onze zusters, totaal ongepaniekeerd… besloten maar de picknick manden uit de auto te halen. De vrouw dekte de tafel buiten voor ons en maakte warme koffie. De zusters deden al het eten weer uit de manden en gingen leuk wéér eten! Ik had het niet meer! Ik was helemaal depri van die overstroming … kom ik nog wel thuis?… en die meiden gingen een beetje leuk picknicken en gitaar spelen bij de vrouw thuis. Ik kon wel huilen. Ik maakte allemaal filmpjes en stuurde die gelijk naar me pastor John, me gebedsgroepen, Lighthouse zusters, me single women groepje, me collega’s Nehemia, of ze wilden bidden… want de rivier stroomde over…

 

Paniek … Rivier overstroming!
 
Het bijzondere van deze avond was dat het ten eerste maar 3 uur duurde (Pfff…) en we hebben mogen bidden voor de vrouw en haar gezin. Ook hebben we hun allemaal eten mogen geven en ook aan een chauffeur die ook Shelter zocht. Toen eindelijk uren later de weg weer toegankelijk was, reden we door de rivier… De zusters begonnen te zingen en te aanbidden en heus waar…Onze auto werd Gelift, alsof God zijn handen onder de auto zette en ons zó naar de overkant droeg! Allemaal bidden en danken natuurlijk en ik maar puffen!
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Even relaxen: Zuster Marlyn en dochter Rowena kwamen regelmatig thuis en ik kreeg dan altijd een massage!

 

Nog meer relaxen: Zuster Weng als privé kapster.
 
Food Food en Food
Dit jaar mocht ik de zusters nieuwe recepten leren. Omdat ik alleen maar Indonesisch kan koken, heb ik het volgende menu bedacht. Uitzondering waren de flensjes. Ook Bruine Bonensoep gemaakt, echter hier geen foto van gemaakt. De soep was zó op!
 

                                                                                           - Nasi Goreng

 

- Ayam Semur
 

                                                                                             - Roti Kukus

 

- Pannekoeken (waren eigenlijk flensjes) met kaneel en suiker
 
Iedereen van JTLC weet dat er twee dingen zijn wat ik absoluut niet eet. - Kikkers uit de rijstvelden, met zo’n huid als een radiaalband Brrrr.. - Kippekakken Brr… kijk nou naar die poot met nagels en schubben Verder ben ik dol op Filipijns eten!
 

 

Project Baptisten Natividad-Mataas-Belem
Zuster Erlinda uit Hattem (een zusje van Emy en Mercy) steunt een kinder-/schoolproject in Natividad-Mataas-Belem. Zij wordt hierbij geholpen door broeders en zusters uit haar Baptistenkerk. Ik mocht de enveloppen met sponsorgeld uitreiken aan de pastors. Uit dankbaarheid bij elke bediening weer eten! Om 10 uur had ik al drie maaltijden in mijn mik! Het was niet alleen lekker maar vooral zo gezellig en hiermee is er weer relatie opgebouwd.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Natividad

 

Vorig jaar heeft mijn kerk een donatie gegeven aan deze bediening en we hebben hiervoor zoveel mooie bedankjes van de kinderen gekregen. Dit raakte mij diep!

 

 

                                                                                                 - Mataas

 
Verjaardagen

We gingen onverwachts naar JTLC Pastor Erny in Cabanatuan op verjaardagvisite. En we namen pizza mee!

 

En onze broeder en goede vriend Herbert vierde ook zijn verjaardag. Overheerlijke Filipijnse saté van de BBQ. Ruik je de houtskool al…?

 

Mijn “dochter” Domelyn was ook jarig. Een hele maaltijd op tafel, echter de B-Day girl lag in het zwembad!

 

Mama Tess organiseerde samen met de JTLC familie een afscheidsfeestje voor mij. Heel veel toespraken, veel huilen, veel eten en veel lachen!

 

Na een maand ging ik weer naar huis. Zo lief, de zusters gingen allemaal mee naar Clark Luzon. We zaten hutje mutje in de Toyota, behalve ik… Vandaag mocht ik lekker vooraan zitten! Maar wat was ik verdrietig dat ik weer naar huis moest!

 

Gebedspunt

De hele maand heb ik geleefd met water in emmertjes. De windmolen stopte ermee. Er was alleen regen maar geen wind! Dus de molen kon geen water naar boven pompen. Al wat eruit kwam was roestige smurrie. Ook was in onze straat het gemeente water gestopt. Dit soort tegenslagen houdt je wel nederig hoor! Ik besefte maar al te goed dat ik in Holland het wel heel goed heb. Maar de Filipinos hoorde ik nooít klagen! Geweldig mooie trouw en nederig volk. Mag ik een gebedspunt noemen?

 

We willen een soortgelijk elektrische waterpomp die het water tot 80 meter diep uit de grond kan oppompen. Kosten te beginnen ongeveer bij Euro 250,-

 
Hoe het begon …
In 2017 zat ik op een dag achter de computer om een ticket Brazilië te kopen. Ik zou naar een ex Katapult studente (Bijbelschool van Herman Boon) gaan die daar voor Youth with a Mission in Belo Horizonte woont. Op dat moment belden Emy en Wander bij mij aan met bloemen en een cadeau. Dit omdat ik na 6 jaar afscheid nam als secretaresse van Tulong Natividad (i.v.m. studeren). Toen we thee gingen drinken, sprak God zo duidelijk tot mij: Sandra ik wil dat je naar de Filipijnen gaat. Ik moest zó huilen en Emy en Wander waren verbaasd maar zij hebben mij geholpen en de contacten voor mij gelegd en in Juli 2017 was ik voor het eerst naar Natividad. Een zeer gezegende tijd genoten! En altijd contact gehouden met de JTLC zusters en broeders. Ik voel mij zeer verbonden met dit volk en toen ik in 2018 voor de grap… een My Heritage DNA test afnam, kwam eruit dat ik 69 % Filipina ben! Deze tweede reis heb ik enorm veel geleerd over de achtergrond van de Filipijnen. Ik vind het ook bijzonder dat ik als Nederlandse, met roots in Indonesie, het grootste moslimland ter wereld, nu mag dienen in het enige Christelijke land in Azië! En nu lees ik alles over dit mooie land en kijk elke documentaire over de Filipijnen.
 

 Br. Amir Tsarfati komt 29 en 30 november naar Nederland (Basiliek Veenendaal). Hij spreekt over de rol van de Filipijnen met Israël in de eindtijd.

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=Xo_C5fK0N6g

 

https://www.youtube.com/watch?v=PRMYd-Yda1c

 

God is Goed en zeer te Prijzen!

 

Lieve Groet van Sandra Joan Tutupary

 
 
Giften t.n.v.
St. Tulong Natividad Nederland
IBAN: NL 80 INGB.000.48.98.244
Anbi KvK Alkmaar 371.23.598