Den Helder, maart 2010

Wat gaan de dagen toch snel voorbij er; gebeuren  veel leuke en niet leuke dingen.  Een geweldige beleving is dat we in elke situatie, Zijn nabijheid  ervaren, die tevens  onze kracht is en onze blijdschap. Het was een fijne tijd met Ed en Henk; echt een groot bemoediging voor ons en voor de mensen hier. Ed en Henk hebben  zelf een presentatie van hun reis gemaakt en hun belevenissen op de Filippijnen.

Aan het begin van het jaar hebben we ook nog een bezoek gehad van Fam. Bekker uit Brielle. Daar hebben twee basisscholen geld opgehaald voor de arme kinderen van Natividad. De kinderen van  Daycare en lagere school kregen ook  nog  cadeautjes. Deze mensen kwamen voor een bruiloft en een kleine strandvakantie. Toch wilden ze iets voor de kinderen van Natividad doen. (Arno Bekker is een collega van Sandra Tutupary).

De opbrengst voor St. Tulong                                                                    Natividad

Arno en Inge Bekker bezoeken "Day-Care"

Ondanks  het ongeval van Wander, gaat de bouw gewoon door. De dakspanten  zijn inmiddels gezet en de dwarsliggers geplaatst, nu zijn ze bezig de laatste hand te leggen aan de dakgoten. Het dak is ook gesloten. Het gebouw is op twee personen na geheel door de gemeente  gebouwd. De vrouwen op hun beurt zorgen voor de thee en koffie pauzes en de middagmaaltijd. Dit is een grote inspanning voor hen. We gaan nu aan de voorkant de entrée met cement egaliseren.

Dat stelt ons voor een nieuwe uitdaging;  we hebben in het gebouw zo’n 60 grote en kleine ramen tezamen kosten deze 100.000,-- pesos dat is ongeveer 1500,- euro.

De vordering van het multifunctionele gebouw

Het gebouw is groter dan we gedacht hadden , maar we zijn er met zijn allen erg trots op. Wij willen jullie bedanken voor de gebeden  en de financiele hulp. Het gebouw vordert elke dag en de werkers  zijn zo enthousiast en blij om elke dag te komen werken . Wat een hulp van jonge en oudere gemeenteleden .

Medio december kreeg Wander en ongeluk. Hij wilde iets boven in de kerk  pakken. Uit veiligheidsoverweging, dacht hij "Ik neem de stevige trap  omhoog". Hij heeft aan het raam van de stenen wand  gevoeld of die sterk genoeg was om naar binnen te klimmen. Toen de steen Wanders gewicht moest houden, brak het los uit de muur. Na zijn val van 5,5 meter, had hij de steen nog in zijn hand.

De bouw van deze kerk gaat door                                     Open zijkant kerkdak

Nog één deel open dak

Het weer is hier bijna elke dag 35 graden. Je kunt merken dat we richting de zomer gaan elke dag wordt het een beetje warmer en er is minder wind gedurende de dag, tegen de avond komt er wel een klein windje. Gelukkig is het ’s ochtends vroeg nog even 25 graden. Een mooie tijd om mijn was en andere huishoudelijk werk te doen . Als we onze kleinkinderen en kinderen op de webcam zien, missen wij ze erg, vooral als Zefanja zegt: “ Oma kom nou naar huis, Oma!!!”

Welkom in Malina’s Speelplaats

Kinderen spelen in Malina’s Palaruan

De afgelopen maand ben ik (Emy) bezig  daar waar we onze eerste kerkje hadden, grote schoonmaakbeurt te  geven  en iets leuks voor de allerkleinsten te doen. U raadt het al; het is een kleine speelplaats geworden voor kinderen van twee tot zes jaar. Samen met kerkleden hebben we de speelplaats, net als in Nederland, mooi aangekleed zodat de kinderen er graag willen komen. We hebben het grote doek van “de Ark van Noach” opgehangen.

Mijn  grootmoeder van 103 jaar heeft het openingslint doorgeknipt: Op 7 Februari 2010 is de speelplaats, genaamd  "MALINA`s PALARUAN"  (Malina`s Speelplaats) geopend. Onze regel is: "je moet je moeder meebrengen  om te spelen". Nu wil iedereen komen om te spelen. Iemand van 16 jaar zei tegen mij: "Mag ik ook komen spelen, want dat kon niet toen ik klein was". De moeders zijn zo blij om samen met hun kinderen te kunnen spelen met poppen. Ze zeggen zelfs: "Ik heb nog nooit met zulke mooie poppen gespeeld". Toen ik dat hoorde, begreep ik wat ze daarmee bedoelde. Ik heb dat ook meegemaakt en heb tegen hen gezegd: "Geniet er samen van".

Gebeds punten:

Dat voorzien zal worden in de ramen die we nodig hebben voor het gebouw.

Herstel van Wanders rug.

Het klinkt misschien een beetje vreemd, in Nederland worden we in de winterperiode vaker ziek, hier is dat in de zomerperiode dat mensen snel ziek worden door de extreme warmte. Bidt dat de Heer ons beschermt voor ziektes.

Ook hier dringt het waterprobleem  al op de voorgrond, de rijstboeren maken zich zorgen over het water of er wel genoeg is, anders gaat de oogst verloren.

Hier zijn binnenkort verkiezingen  waardoor de gemoederen nog al eens hoog kunnen oplopen.

Bidt dat de verkiezingen vredig zullen verlopen.